MENY

Telefon:
+46 76 831 77 64


E-post:

Jobbsökartips för nyutexaminerade!

Sjung om studentens lyckliga dagar.. och drömmar om att hitta rätt första jobb efter examen! 

Kanske vet du som snart tar examen exakt vad du ska göra efter att dina studier är avklarade. Eller kanske är du fortfarande på jakt efter ett jobb där du får utveckla alla de kunskaper som du har samlat på dig under studietiden. Och visst kan det här med att söka jobb kännas lite överväldigande – hur ska man egentligen göra för att öka chanserna att landa sitt första jobb efter examen?

För att hjälpa dig på vägen sammanfattar vi i denna artikel våra bästa jobbsökartips! Vi beskriver varför din profil på Linkedin är så viktig, hur du skriver ett tydligt CV anpassat både för mänskliga rekryterare och AI-rekryteringssystem, hur du presenterar ditt personliga varumärke på ett effektivt sätt och hur du bör agera under en telefonintervju. 

LinkedIn – världens största karriärnätverk!

Söker du jobb, men saknar en uppdaterad LinkedIn-profil? Då är det dags att uppdatera den direkt! LinkedIn fungerar nämligen som ett modernt CV, jobbmatchingsverktyg, bakgrundskontoll och nätverk, allt i ett. Din framtida arbetsgivare kommer högst troligt att titta på din LinkedIn-profil även om du söker jobb den traditionella vägen, samtidigt som du själv också kan söka jobb genom din profil på LinkedIn. Vi har tidigare skrivit en hel artikel om hur du vässar din LinkedIn-profil och hur du kan använda plattformen, läs mer här! 


Hur ser ett bra CV ut? 

Ett bra CV bör tydligt lyfta fram din kompetens, kunskap och ditt personliga varumärke. En rekryterande chef eller ett AI-rekryteringssystem ska enkelt kunna ta fram din profil och matcha den mot en tjänst. Ett klassiskt CV bör dels bestå av personlig information om dig, såsom namn och kontaktuppgifter. Därefter bör du inkludera en kort beskrivning av din profil och ditt personliga varumärke, gärna i en till två meningar. Några exempel är ”Jag är en ambitiös, driven och positiv person som precis har tagit examen i HR. Jag vill nu jobba inom HR, främst med chefsstöd och rekrytering, och gärna på ett företag med tjänster och kollegor som vill bidra till en bättre värld”.

Självklart ska du också inkludera en beskrivning av dina tidigare erfarenheter och din utbildning. Ange den erfarenheten som är mest relevant för den tjänst du söker. Ta med titel,  ansvarsområden och företag alternativt uppdrag, förening eller motsvarande. Ange också den tidsperiod som du var där. Därefter kan du beskriva utbildningsinnehåll, arbetsuppgifter eller ansvarsområden. Idag finns det många olika titlar och utbildningar ute på marknaden, men de har alla olika innehåll vilket gör det viktigt att du lyfter fram vad varje erfarenhet du har innebär. Tänk på att hålla det relevant och kortfattat

Har du haft många olika sommarjobb som inte är helt relevanta för tjänsten men som du ändå vill visa? Då kan du skriva att du har haft sommarjobb under perioden juni-september 18, 19, 20, 21 inom kundtjänst, reception, lager och lägerledare på företagen X och X. Dina övriga meriter som språk, IT-kunskaper, körkort, certifieringar eller större privata utmaningar som kan stärka ditt personliga varumärke bör du ange i slutet av ditt CV. Beroende på den tjänst du söker så är meriterna av olika vikt, och fokuset på dessa bör därför anpassas efter varje tjänst.  

När det kommer till utseendet på ditt CV så finns det alltid gratis mallar att ladda ned, det är bara en enkel googling bort. Ett tips är att använda mallar som finns i Word, eller utnyttja gratisprogrammet Canva där det också finns flera snygga mallar att utgå ifrån. Kom också ihåg att du kan ladda ned din Linkedin-profil som pdf och använda som CV-mall.  

Det personliga brevet då?

Det personliga brevet kan vara ett komplement till ditt CV för att du ska kunna motivera ditt intresse för tjänsten och företaget. Det ger dig också möjlighet att mer ingående beskriva ditt personliga varumärke, såväl som de intressanta projekt eller erfarenheter du har som matchar dig till tjänsten. En del lägger även till information om intressen och vart en bor men det är inget måste. Söker du jobb i en annan stad än den du bor i idag är det dock extra viktigt att beskriva hur du tänker kring flytt eller distansarbete.

Har du luckor i ditt CV som vid resor, föräldraledighet eller annat så är det en fördel att beskriva vad du gjort denna period, och kanske addera vad det skapat för värde för dig som även kan vara intressant för en framtida arbetsgivare. Brevet kan alltså vara en möjlighet för dig att övertyga varför du är rätt person för tjänsten, och också besvara eventuella frågetecken med svar. 

Värdet med det personliga brevet i en kompetensbaserad rekrytering är dock väldigt omdiskuterat. Många menar att det finns en risk att rekryterande chef väljer eller väljer bort personer utifrån sin egen personliga bias, istället för att utgå från kandidaternas kompetens. Många företag har därför tagit bort personliga brevet helt för att lyckas med fördomsfri rekrytering. Vissa arbetsgivare väljer att endast låta kandidater motivera sitt intresse för tjänsten och företagen i ansökningsprocessen, där personer mer genuint och tydligt kan formulera det i sin ansökan. Om du då upplever att det är någonting viktigt du behöver lyfta för rekryterande chef så kan du även ringa direkt till personen, och samtidigt visa upp ditt personliga varumärke. 

Ska jag inkludera en bild på mig själv?

I ditt CV förväntas du inte ha någon bild på dig själv, då det endast ska fokusera på din kompetens. Däremot är det inte helt ovanligt med bild i det personliga brevet, och på LinkedIn anses det till och med som självklart. Om du vill använda en bild är det viktigt att den speglar ditt professionella jag. Tänk på att även kläder och ansiktsuttryck bör spegla den personen som kommer in på intervjun.

En rekryterare har ringt mig för en telefonintervju – vad ska jag tänka på?

När en rekryterare eller rekryterande chef ringer dig och vill göra en kort telefonavstämning är det viktigt att du faktiskt kan prata ostört. Är du upptagen, känner du dig stressad eller har svårt att prata ostört? Våga då fråga om det är möjligt att boka in en ny tid dagen efter så du kan göra ett så professionellt intryck som möjligt. Är det inte möjligt så kan du uppmärksamma rekryteraren på att du står dåligt till, så denne kan ta hänsyn till din situation. Tänk även på att när du aktivt söker jobb även svara på okända nummer på det telefonnummer du har gett ut så att du inte missar ett viktigt samtal. 

Vanliga frågor som du förväntas kunna svara på under telefonintervjun är att motivera varför du är intresserad av tjänsten och företaget. Det är viktigt att du grundar i detta redan när du söker jobbet. Har du sökt väldigt många jobb och har svårt att minnas är det bra att skriva upp din motivering på telefonen så du snabbt kan återkoppla ditt engagemang. Respons såsom; ”oj, vilka är ni?” eller ”kan ni berätta om tjänsten?” eller ”jag har sökt så många jobb så minns inte vilka ni är!” tenderar att skapa en negativ upplevelse om ditt engagemang. Samtidigt är det kanske det viktigaste som du kan visa, särskilt som nyexaminerad eftersom du jämförs med andra kandidater som har samma eller liknande bakgrund som dig.

En annan vanlig fråga under telefonintervjuer är att du förväntas beskriva ditt personliga varumärke. Detta syftar till att beskriva hur du uppfattas av andra, vilket du kan göra genom att beskriva tre egenskaper du har och hur de tar sig uttryck hos dig. Om du säger att du är driven, beskriv då en situation där du har visat på att det.

Är du osäker på vad ditt personliga varumärke egentligen är så är vårt tips att fråga kursare eller tidigare kollegor om feedback på hur du uppfattas, och be dem ge exempel på situationer där dessa egenskaper har varit särskilt tydliga. Detta är otroligt värdefullt att få feedback på och du behöver bara lyssna, tacka och ta emot!  

Du bör även ha koll på när du är tillgänglig i form av uppsägningstid eller datum på när du är redo att börja den nya tjänsten.  Du kan även få en fråga om löneförväntan. Som nyexaminerad kan det vara klokt att vända frågan tillbaka och säga att du vill ha en marknadsmässig lön, men att du främst är intresserad av att få erfarenhet och att du gärna diskuterar mer när ni ses. Envisas rekryteraren om att få ett specifikt besked så är det viktigt att du redan i förväg har funderat på din lägsta månadslön och önskad lön. Om du lägst kan tänka dig 25 000 kr men du önskar en lön på 28 000 kr kan du svara just det; “jag har tänkt ett spann mellan 25-28 000 kr”. Känner du dig trygg i att du är rätt person för tjänsten kan du säga runt 28 000 kr direkt. Svarar rekryteraren att tjänsten ligger på 25 000 kr så kan du antingen svara att du ändå är fortsatt intresserad eller så tackar du nej redan i telefon.  

Vi hoppas att våra tips kan hjälpa dig att landa till första jobb efter examen. Stort lycka till att hitta ditt drömjobb där du får växa som person och utveckla din kompetens! 


Lycka till!
Karin Hovlin med FAB HR-teamet